Ірина Троцька: «М’ясо, гриби та бiлi мишi, або у ботулiзму своя корона»

Головний інфекціоніст Сумської області Ірина Троцька: «Наприкінці листопада менi зателефонувала колега з Тростянецької міської лікарнi. Вона розповiла про 45-рiчну жiнку, яка 27.11 звернулася до лiкарiв зi скаргами на значну загальну слабкість, порушення зору, двоїння в очах, птоз (опущення повік), осиплість голосу, нудоту, тяжкість в епігастральній дiлянцi, сухість у роті, утруднення ковтання. З огляду на важкiсть стану, її одразу госпiталiзували до анестезіологічного відділення.

Зі слів пацiєнтки, 18 листопада приблизно о 18-00, пiд час перебування у Польщi, вона вживала м’ясо вакуумного пакування після короткочасного його смаження без додаткової термічної обробки. М’ясо придбала в супермаркеті. Вже о 23-00 відчула нудоту, слабкість. 20.11.21 року з’явилися біль в епігастральній дiлянцi, важкість та біль у правому підребер’ї, гiркота, сухість в роті. Вживала тільки воду та чай. До мiсцевих лiкарiв не зверталась, — вирішила повернутись додому. Прибула до України 26-го о 23-00, i вже вранцi 27-го була в Тростянецькiй лiкарнi.

Ну про що тут казати? Безумовно, мова йшла про ботулiзм, хоча хвора категорично заперечувала вживання будь-яких овочевих, рибних, м’ясних, грибних, фруктових консервів, копчених та в’ялених виробів з м’яса, риби. Вона навiть спростовувала вживання меду, який теж, хоча i вкрай рiдко, може бути причиною цiєї небезпечної хвороби. Не було у неї i ознак ранового ботулiзму, тому, про всяк випадок, з метою виключення захворювання головного мозку, провели КТ. Вiдсутнiсть органiчних уражень при дослiдженнi переконала нас у тому, що це дiйсно ботулiзм. З огляду на тривалість захворювання (10 днiв!), прийняте рішення не вводити протиботулінічну сироватку, адже токсин вже всмоктався в тканини. Все iнше — вiдповiдно до протоколу. На щастя, сьогоднi стан пацiєнтки стабiльний, з позитивною динамiкою. Дiагноз ботулiзму, до речi, пiдтвердився: при проведеннi бiопроби на бiлих мишах видiлений ботулотоксин типу В.

Через декілька днiв, нiби пiдтверджуючи один з основних законiв медицини — «закон парних випадків», зафiксований спалах ботулізму у м.Лебедин вже з 4 постраждалими, якi під час перебування на родинному святi вживали консервовані гриби опеньки домашнього приготування. Гриби були заготовлені в минулому році, зберігалися в погребi. Серед постраждалих одна жiнка 44-х рокiв та троє чоловiкiв — 21-го, 42-х та 47-ми рокiв. Двоє пацiєнтiв, мешканцiв м. Суми, одержують медичну допомогу в КНП СОР «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології ім. З.Й.
Красовицького», двоє — у Центральнiй лікарні ім. Зільберніка Лебединської МР.
Жiнцi введений ботуліничний антитоксин (сироватка), що надiйшов до областi у минулому роцi за рахунок централiзованого постачанння. Через те, що це була остання доза препарата, а в Українi наразi вiдсутнiй централiзований запас його, звернулись до приватного постачальника. Пiсля отримання протиботулiнiчна сироватка була введена 2-м пацiєнтам, третiй її не потребував. Стан постраждалих сьогоднi стабiльний, з позитивною динамiкою. Чого не можна сказати про бiлих мишей, якi знову допоможуть нам у встановленнi типу токсину, поклавши для цього свої невинні життя…

Таким чином, як кажуть, не КОВIДом єдиним. Ботулiзм, на жаль, залишається серйозною проблемою. Лише за перше пiврiччя в Україні зареєстровано майже 50 його випадкiв, сiм з яких стали летальними. Тож давайте згадаємо, як вберегтися вiд цього небезпечного захворювання.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. Якщо все ж таки ризикуєте, то слід піддати термічній обробці консерви перед вживанням на 30 хвилин, щоб зруйнувати токсин, бо наявність його не можна виявити візуально. Часто консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду, смаку і запаху.

При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.

При консервуванні в домашніх умовах м’ясних і рибних продуктів необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С — не менше 40-60 хвилин з подальшим їх герметичним запаковуванням. Такі продукти зберігати тільки в холодильнику або в холодному погребi.

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Слiд ретельно проварювати, тушкувати, просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати. I ще, цiкавий, багатьом вiдомий факт. Звичайно алкоголь обтяжує перебiг iнфекцiйних захворювань, i не тiльки. Але у випадку ботулiзму вiн дещо нейтралiзує ботулотоксин… Мабуть, не марно кажуть, що гриби — це не їжа, а закуска.

При появi симптомів захворювання негайно звертайтися до лікаря. Тож бережіть себе. I не забувайте: у ботулiзму своя корона!».